top of page

Reflecteren en evalueren

In een loopbaancoachingstraject bij Koers spelen reflectie en evaluatie een belangrijke rol. Ze helpen je om helderheid te krijgen over je persoonlijke groei, doelen en obstakels.


Wat is nu eigenlijk het verschil tussen evalueren en reflecteren bij een loopbaancoachingstraject? En hoe pas je zelfreflectie toe in je loopbaanontwikkeling?


Reflecteren en evalueren

Dit is waarom reflectie belangrijk is bij loopbaancoaching

Reflectie is een krachtige tool waarmee je je gedrag, keuzes en ervaringen onder de loep neemt. 

Zelfreflectie helpt je te leren van je eigen ervaringen en te ontdekken wat goed werkt, en wat beter kan. Een reflectiemodel, zoals het STAR-model (Situatie, Taak, Actie, Resultaat), biedt structuur bij het reflecteren op specifieke situaties. Het stelt je in staat om op een systematische manier te analyseren en te leren van je handelen.

Hoe effectief reflecteer jij momenteel op je werkervaringen?


Wat is het verschil tussen evalueren en reflecteren?

Waar reflecteren zich richt op het leren van ervaringen en gedrag, is evalueren meer gericht op het beoordelen van de voortgang ten opzichte van gestelde doelen.


Evalueren kan meerdimensionaal zijn: het gaat niet alleen om het eindresultaat, maar ook om de weg ernaartoe. Heb je je doelen bereikt? Welke obstakels kwam je tegen en hoe heb je die overwonnen?


Meerdimensionaal evalueren geeft je een completer beeld van je ontwikkeling en helpt je om in te schatten waar je staat en welke stappen je nog kunt zetten. Reflecteren en evalueren vullen elkaar dus perfect aan.


Reflectiemodellen als hulpmiddel

Een reflectiemodel biedt houvast tijdens een loopbaancoachingstraject. Modellen zoals het Korthagen model ↗ of de Roos van Leary helpen je om te reflecteren op je eigen gedrag en interacties.


Door gebruik te maken van een reflectiemodel, zorg je ervoor dat je gestructureerd terugkijkt op situaties en lessen trekt voor de toekomst.


Veelvoorkomende misverstanden over reflecteren

Reflecteren wordt vaak gezien als iets abstracts en vaags, terwijl het in werkelijkheid een heel concreet en praktisch proces is. Het gaat erom dat je leert van je eigen ervaringen en daarmee bewuster keuzes kunt maken.


Een ander veelvoorkomend misverstand is dat reflecteren enkel betekent terugkijken op wat er fout ging. Reflectie draait juist ook om het erkennen van successen en wat je goed hebt gedaan.

Onze coaches kunnen je helpen bij het ontwikkelen van een gezonde reflectieve houding, zodat je dit ook buiten het coachingstraject kunt blijven toepassen. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van een reflectieverslag om alles te bundelen en handig om het later nog eens goed door te lezen.


Lees ook eens het interessante boek van Fred Korthagen en Ellen Nuijten: ‘De kracht van reflectie’.

3 views

Comentários


bottom of page