top of page

Tip van deze week: leer zelf (zakelijk) netwerken en gebruik het netwerk van jouw loopbaancoach!

Netwerken is een vaardigheid die toch redelijk vaak onderschat wordt. Maar het kan je echt helpen. Of je nu een carrièrestart maakt of juist een nieuwe richting wilt inslaan, een sterk netwerk, en goed kúnnen netwerken, kan deuren openen die anders gesloten blijven.


Maar hoe bouw je zo'n netwerk op? En hoe kun je het effectief inzetten voor je carrière?


Tip van deze week: leer zelf (zakelijk) netwerken en gebruik het netwerk van jouw loopbaancoach!

Jouw loopbaancoach speelt hierin een belangrijke rol. Niet alleen leer je tijdens een coachingstraject hoe je zelf kunt netwerken, maar de coach zet ook zijn of haar eigen netwerk in om jou verder te helpen.


Wat is netwerken en waarom is het belangrijk voor je loopbaanontwikkeling?

Netwerken draait om het opbouwen en onderhouden van relaties die je kunnen helpen bij het bereiken van je professionele doelen. Het gaat niet alleen om het kennen van mensen, maar om het creëren van waardevolle connecties. Deze kunnen leiden tot nieuwe kansen, inzichten en steun.


Tijdens een loopbaantraject kan netwerken het verschil maken tussen blijven hangen in je huidige situatie of het vinden van die (droom)baan. Een loopbaancoach leert je hoe je deze vaardigheden kunt ontwikkelen en gebruiken om je carrière naar een hoger niveau te tillen. Bovendien maakt de coach gebruik van zijn of haar eigen netwerk om jou te introduceren bij waardevolle contacten.


‘Spoedcursus’: de basisprincipes van netwerken binnen je loopbaantraject

Voor veel mensen kan netwerken aanvoelen als een grote stap, vooral als je niet weet waar te beginnen. Je loopbaancoach helpt je om de basisprincipes van netwerken onder de knie te krijgen.


Het begint allemaal met:

  • het begrijpen van wie je bent;

  • wat je kunt bieden en

  • welke doelen je wilt bereiken.


Door deze basisprincipes te volgen, kun je effectief contact leggen met anderen en waardevolle relaties opbouwen die je loopbaan ondersteunen. Daarbij kan de coach je introduceren bij zijn of haar eigen netwerk, wat je een voorsprong geeft bij het vinden van relevante connecties.


Wij denken dat netwerken een belangrijke competentie is!

Netwerken is een vaardigheid die steeds belangrijker wordt in de moderne arbeidsmarkt. Het is een competentie die je kunt ontwikkelen en verfijnen met de hulp van een loopbaancoach. De coach helpt je niet alleen om je netwerk uit te breiden, maar leert je ook hoe je deze connecties kunt onderhouden en benutten.


Daarnaast kunnen wij je voorstellen aan personen in ons eigen netwerk die je verder kunnen helpen.


Leren netwerken van onze coaches

Een Koers-loopbaancoach biedt meer dan alleen advies; hij of zij geeft je de tools en kennis die je nodig hebt om effectief te netwerken. Dit kan variëren van het verbeteren van je communicatieve vaardigheden tot het leren hoe je netwerkgesprekken voert. Ook kun je via de coach toegang krijgen tot netwerkplatformen en evenementen die anders misschien buiten je bereik liggen. Zo krijg je de kans om je netwerk uit te breiden en je carrière een boost te geven.


Bovendien kun je specifieke begeleiding krijgen bij het aanspreken van contacten uit het netwerk van de coach. Vraag er even naar bij je loopbaan- of outplacementcoach bij Koers.


Nog even uitleg hoe wij ons eigen netwerk voor jou kunnen inzetten

Een goede loopbaancoach beschikt vaak over een uitgebreid netwerk dat zij kunnen inzetten om hun cliënten te ondersteunen. Dit betekent dat je als cliënt niet alleen leert om je eigen netwerk op te bouwen, maar ook kunt profiteren van onze connecties.


Hier zijn drie manieren waarop je het netwerk van je coach kunt gebruiken:

  1. Introductie bij potentiële werkgevers: De coach kan je voorstellen aan relevante contacten in jouw vakgebied, wat je kansen op een nieuwe baan vergroot. Dit kan bij al onze coaches en in alle steden waar we actief zijn. Van ’s-Hertogenbosch tot Utrecht.

  2. Toegang tot vakgerichte evenementen: Via de connecties van de coach kun je uitgenodigd worden voor netwerkbijeenkomsten of seminars waar je direct met invloedrijke professionals in contact komt.

  3. Mentorschap vinden: De coach kan je koppelen aan ervaren professionals die als mentor kunnen dienen, wat van onschatbare waarde is voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling.


Praktische tips voor succesvol netwerken tijdens je loopbaantraject

Netwerken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Hier zijn enkele praktische tips die je kunt toepassen:

  • Bereid je altijd voor op netwerkgesprekken door vooraf na te denken over wat je wilt bereiken.

  • Wees authentiek en toon oprechte interesse in de ander.

  • Volg netwerkgesprekken op met een bedankbericht of een vervolgactie.

  • Gebruik zowel online als offline platforms om je netwerk uit te breiden.

  • Maak gebruik van de connecties van je coach om sneller in contact te komen met relevante personen.


Heb jij specifieke wensen omtrent het leren netwerken of het inzetten van je eigen netwerk (of dat van ons)? Laat het gerust weten!

12 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page