Jouw persoonlijk coachingstraject is altijd uniek! Inhoudelijk is het met geen ander traject te vergelijken. Echter bestaat een traject bij Koers altijd uit vaste elementen. Nadat het gros doorlopen is kom je uiteindelijk in de eindfase terecht.
Hoe ziet de eindfase er uit, waarom is deze belangrijk en wat kun je er mee? We leggen het uit!😊
Wat gebeurt er in een loopbaancoachingstraject?
Jouw loopbaancoach begeleidt je om te ontdekken waar jouw kracht ligt en hoe je dit kunt inzetten voor jouw carrière. Het traject bestaat uit meerdere stappen:
Jouw startpunt bepalen: Samen met de coach bekijk je waar je nu staat en wat je wilt bereiken.
Doelen stellen: Je stelt haalbare doelen, bijvoorbeeld het vinden van een werkervaringsplek, traineeship of proefplaatsing.
Ontwikkeling en oefening: Tijdens het traject werk je aan vaardigheden, zoals solliciteren, netwerken en jezelf presenteren.
De eindfase: Hier zet je alles wat je hebt geleerd om in actie.
De eindfase is dus een cruciaal moment in het traject.
1.   Reflecteren op jouw traject
Eerst kijk je terug. Wat heb je bereikt tijdens het traject? Misschien heb je al een concreet plan of ben je duidelijker over welke richting je op wilt. Reflectie helpt je om te zien hoe ver je bent gekomen en waar je nog aan kunt werken.
2.   Jouw doelen evalueren
Heb je je doelen bereikt? Samen met je coach bekijk je wat goed ging en wat beter kan. Stel dat je een traineeship of werkervaringsplaats wilde vinden. Heb je inmiddels vacatures bekeken of misschien zelfs al een gesprek gevoerd? Door je doelen te evalueren, weet je precies waar je staat.
Extra leestip: Wat is het verschil tussen evalueren en reflecteren?
3.   Een plan maken voor de volgende stappen
In deze fase maak je een concreet plan voor de toekomst. Dit plan kan bijvoorbeeld bestaan uit:
Sollicitaties versturen voor een werkervaringsplek.
Het aanvragen van een proefplaatsing bij het UWV.
Je praktisch voorbereiden op je nieuwe functie
Een duidelijk plan geeft je houvast en motiveert om door te pakken. En dat is belangrijk in deze fase.
4.   Zelfvertrouwen opbouwen
Spanning hoort erbij, zeker als je de arbeidsmarkt op gaat. Tijdens de eindfase leer je hoe je jezelf kunt presenteren en met zelfvertrouwen kunt solliciteren. Dit helpt je om overtuigend over te komen, bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek voor een proefplaatsing.
5.   Netwerken voor nieuwe kansen
Netwerken is belangrijk als je op zoek bent naar een werkervaringsplaats of traineeship. In de eindfase krijg je praktische tips om je netwerk te vergroten. Denk aan het bijwonen van evenementen of het inzetten van LinkedIn. Veel kansen ontstaan immers via mensen die je kent.
6.   Feedback ontvangen en gebruiken
Feedback is een waardevol onderdeel van de eindfase. Dit kan gaan om feedback van je coach, maar ook van mensen uit jouw omgeving. Door feedback serieus te nemen, groei je sneller en kun je jezelf blijven verbeteren.
7.   Klaar om zelfstandig verder te gaan
De eindfase is niet alleen het einde van het traject, maar ook een nieuw begin. Hier word je klaargestoomd om zelfstandig verder te gaan. Of je nu kiest voor een proefplaatsing of een andere doorstart van je carrière, jij staat sterker in je schoenen dan ooit.
Hoe kijk jij naar jouw loopbaan?
Wat vind jij het belangrijkste in de eindfase van een loopbaancoachingstraject? Heb je al ideeën over jouw volgende stappen? Deel jouw gedachten met jouw coach!
Heb je meer vragen hoe een loopbaancoachingstraject er uit ziet? Neem gerust contact met ons op.
Check hier in welke steden we actief zijn met loopbaan- en outplacementcoaching.
Comments